Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 17°C Pá 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Rady do zahrady - únor 2024

Rady do zahrady - únor 2024

Pranostika: Nechce-li severák v únoru váti, v dubnu se to musí přec jenom státi.

     Měsíc leden je za námi. Teploty hlouběji pod bodem mrazu zničily mnoho škůdců. Dešťových srážek ve Slavkově spadlo za loňský podzim 178 mm, je to v přepočtu 178 l/m2. Za celý rok to bylo nadprůměrných 623 mm, což je dostatečné pro jarní výsadbu a výsevy.

      Abychom si zajistili bohatou úrodu ovoce můžeme zahájit řez stromů a keřů ihned jak přejdou velké mrazy, při kterých by mohly namrznout čerstvé rány po řezu. Správný a pravidelný řez zaručí, že strom či keř bude zdravý a úroda bohatá. Každý rok na jaře je dobré korunu stromu prořezat, aby nebyla příliš hustá. Vzdušnější a prosluněná koruna totiž přispěje k většímu a kvalitnějšímu ovoci a sníží se také výskyt houbových chorob na plodech i listech.

     Existuje několik druhů řezů, které se používají podle stáří stromu.  První je zakládající řez. Ten se provádí po výsadbě na jaře a výrazně ovlivňuje budoucí růst stromu. U mladých stromů od 2 do 5 let se po výsadbě provádí tzv. výchovný řez, kterým se zkracuje hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Cílem je dosáhnout požadovaného tvaru koruny.

     Udržovací řez je určen pro stromy, které jsou v plné plodnosti. Odstraníme jím nevhodné výhony a větve, čímž podpoříme úrodu a fyziologickou vyrovnanost ovocného stromu. Zmlazovací řez je určen pro staré a zanedbané stromy, které přestávají plodit a potřebují povzbudit. Ořezávají se poškozené, přehoustlé větve, abychom vrátili stromům vitalitu a prodloužili jejich život.

     Než se pustíte do řezu, uvědomte si, že větve, které nesou ovoce, jsou zpravidla šikmé, proto si pro řez vybírejte větve rostoucí kolmo vzhůru. Ty pak seřízněte v místě rozvětvení, hned za větevním kroužkem, a stejně tak i výhonky, které se kříží nebo rostou přímo dolů. Dále odřežte nemocné, poškozené a suché větve. Důležité je, aby řezné rány větší než 3 cm byly ošetřeny speciálním stromovým balzámem. Jinak by hrozilo jejich napadení chorobami.

     Peckoviny řežeme až stromem začne proudit míza, aby se zabránilo tvorbě klejotoku. Totéž platí hlavně u broskvoní, u kterých je nejvhodnější období pro základní řez od začátku rašení až do odkvětu. Řez v jiném období je nevhodný. Řez v době vegetačního klidu vyvolává zvýšený výskyt klejotoku. Letní řez je pouze doplňující, při kterém se z koruny odstraňují zahušťující a pro plodnost a tvarování nepotřebné letorosty.

     Také provedeme řez u rybízu a angreštu, rašící velmi brzy.

      U jádrovin i peckovin provádíme předjarní ošetření proti škůdcům. Pro ošetření proti kadeřavosti u broskvoní je nejvhodnější doba, kdy začíná kvést líska.

      Do 20. února je ještě možno objednat si bramborovou sadbu. Informace byly zveřejněny v minulém čísle zpravodaje nebo na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna

     Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.

                                                                                                                                        Vladimír Luža