Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 15°C Pá 13°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – březen 2024

RADY DO ZAHRADY – březen 2024

Pranostika: Na svatého Řehoře plavou ledy do moře, čáp letí od moře,                     vlaštovička přes moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře.

    I když nás zima ještě neopouští, jaro se nezadržitelně blíží. Je čas na výsev semen rostlin a následně na výsadbu do skleníků a potom na záhony. Některá semínka rostlin musíme předklíčit, předpěstovat a jiná vyséváme na záhony přímo. Pokud používáte semínka zakoupená od šlechtitelů v sáčcích, tak jsou tam všechny informace pro úspěšné pěstování. Co se o semínku dozvíte, než jej zakoupíte a potom otevřete?

     Na přední straně dominuje fotografie, která názorně ukazuje tvar kořene mrkve, barvu ředkvičky, klenutí růžice květáku… . Nechybí název druhu a odrůdy zeleniny; u květin piktogramy o životním cyklu – letnička, dvouletka, trvalka, o výšce rostliny i doporučení k umístění (přímé slunce – polostín – stín); u bylinek jsou piktogramy charakterizující využití (konvička s hrníčkem – pro přípravu čajů, mlýnek na koření – pro ochucení jídel). Kytička – ošetřeno proti chorobám označuje moření osiva. Na semínka je v procesu nanesena vrstvička fungicidu. Ta chrání semínko v nejkritičtější době klíčení před patogenními houbami v půdě. Moření se osvědčí hlavně tehdy, když se při klíčení zhorší klimatické podmínky. Mořené jsou hrách, fazole, většina košťálovin i okurky.

     Zadní strana sáčku je popisná. Zásadní je textový popis pěstování a charakteristika odrůdy. Jednoduché a srozumitelné piktogramy doporučují termín výsevu, způsob výsevu (do skleníku nebo přímo na záhon), doporučený termín výsadby sazenic, jejich spon, vegetační dobu a předpokládanou dobu sklizně nebo kvetení. Přináší i nutné informace o obsahu sáčku a době použitelnosti osiva. Je zde obsah v gramech, nebo v počtech kusů semen. Naleznete zde i číslo partie osiva – něco jako rodný list pro případ reklamace. U mořených osiv je na zadní straně sáčku uvedeno mořidlo i jeho účinná látka.

Co se vyplatí ještě vědět?

   Mořené osivo okurek a tykvovitých zelenin obecně nepředkličujte. Při předkličování může dojít ke zvýšení koncentrace mořidla na malých koříncích a k popálení citlivé kořenové špičky.

  Doporučení k termínu výsevu a pěstování je orientační a je nezbytně nutné přizpůsobit jej klimatickým podmínkám a počasí.

 Semínko je živý organismus. Je pouze ve stavu „hibernace“ – klidu a čeká, tak jak je naučeno z přírody, na příhodné podmínky, aby vyklíčilo a přineslo novou generaci.

 Stárnutí semene ovlivňuje vlhkost a teplota. Čím jsou hodnoty jejich nižší, tím je stárnutí pomalejší.

 Vlhnutí semínka je omezeno neporušeným vnitřkem sáčku. Ten je z třívrstvé folie: papír – hliník – polyetylén. Je neprodyšný a chrání semínka před vlhkostí a zajišťuje jim optimální podmínky. Po jeho roztržení již tato ochrana nefunguje a semena rychle ztrácejí klíčivost.

 Částečně převzato ze Zahrádkářské poradny.

 Dovoz a prodej bramborové sadby se předpokládá v době od 14. 3. do 16. 3. 2024. Objednání bramborové sadby prodlužujeme do konce února 2024.

Další informace na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna

Objednávky posílejte na Email slavkovubrna@zoczs.cz

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.

 

 

 

Výroční členská schůze a přednáška

 

Výbor Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Slavkov u Brna svolává členskou schůzi 9.3.2023 od 14,30 hodin v restauraci Bonaparte. Po skončení schůze bude přednáška zástupce firmy SEMO a.s. k novinkám a specialitám v sortimentu osiv. Pozvánka na členskou schůzi a další informace k následnému programu jsou na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna/.