Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 7°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – červen 2022

RADY DO ZAHRADY – červen 2022

Po suchém máji, červnové kapky cenu zlata mají

RADY DO ZAHRADY – červen 2022

Pranostika: Po suchém máji, červnové kapky cenu zlata mají.

     Duben byl velmi chladný a pozlobil nás nočními mrazíky, které zničily již kvetoucí meruňky a broskvoně u kterých se opět úrody nedočkáme. Květen je však velmi teplý, zmrzlí muži se asi odstěhovali na Sibiř, a tak ovocné stromy dobře odkvetly a nasadily na bohatou úrodu.

     Pokud bude stále pokračovat příznivé počasí pro růst, může docházet k přeplození ovocných stromů. V měsíci červnu dochází k samovolnému propadu plůdků, které však nemusí být konečným řešením ke kvalitní úrodě. Po tomto propadu bychom měli pokračovat další probírkou snížením počtu plodů tak, aby jednotlivé plody byly na plodonosné větvičce vzdáleny cca 10 cm od sebe. Při probírce odstraňujeme plody červivé, zdeformované a napadené škůdci. Zásahem dosáhneme toho, že budeme mít sice méně plodů, ale ve větší velikosti. Plody budou lépe vybarveny, mají více cukernatosti, jsou zdravější a chutnější. Ze shluku plodů ponecháme jeden až dva zdravé a dobře vyvinuté plody. Pokud ponecháme na stromě ovoce bez probírky, tak budeme mít co do počtu více malých plodů, ale v horší kvalitě. Takové plody jsou častěji napadány škůdci, nelze uskladnit a jsou vhodné jen na výrobu moštů.

MŠICE.

     V letošním roce zaznamenáváme velký výskyt mšic na ovocných stromech.  Je to savý škůdce, který parazituje na rostlinách a vysává z nich rostlinné šťávy. Rostlinám škodí sáním – způsobuje zakrslý růst; přenášením viróz, různých chorob a oslabujících rostlinu; tvorbou medovnice, která láká mravence, jejichž větší výskyt avizuje právě jejich přítomnost. Postrachem mšic jsou larvy slunéčka sedmitečného, škvoři a zlatoočka.

     Přítomnost těchto pomocníků bychom si měli na zahradě vážit. Z chemických přípravků můžeme použít Mospilan 20SP a nebo jiný vhodný insekticid. Z přírodních přípravků můžeme použít nálevy z kopřiv, pelyňku, vratiče, kostivalu, kapradí nebo z česneku do kterých přidáme mýdlo pro lepší přilnavost.

     Jeden z přípravků, který jim určitě nebude chutnat: 25 gramů kajenského pepře nebo chilli papriček přivedeme do varu a 3-4 hodiny necháme louhovat. Potom zředíme 5 l vody a naplníme do postřikovače a přidáme mýdlo. Použijeme jen jednou za 14 dní.

     Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři a Vladimír Luža