Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 9°C St 8°C Čt 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – červenec 2022

RADY DO ZAHRADY – červenec 2022

Navštívení Panny Marie čisté přináší ovoce jisté

RADY DO ZAHRADY – červenec 2022

Pranostika: Navštívení Panny Marie čisté přináší ovoce jisté.

    Měsíc červen nás obdaroval zatím nejvyšším počtem dešťových srážek od začátku roku. Tento stav se okamžitě projevil na kvalitě úrody. Nyní by mělo slunce ukázat svoji sílu a vybarvovat plody. Červenec je měsícem sklizně úrody na kterou jsme se velmi těšili. Jednou vážnou nemocí rostlin jsou plísně.

PLÍSEŇ OKURKOVÁ je nemocí, kterou vyvolává vřetenatka okurková.

Z počátku se projevuje drobnými nažloutlými či žlutozelenými skvrnami na svrchní straně listů, které se postupně scelují, až dojde k sesychání a likvidaci celé rostliny. Vřetenatka se vždy usadí na spodní straně listů a do okolí rozprašuje své spory nejen vzduchem, ale pouští je i po vodě. Zárodky plísně jsou všude a umí napadnout i rajčata, cukety a melouny. Chemickou cestou můžeme zasáhnout přípravky Acrobat, Ortiva, Champion 50 WG, Aliette 80 WG, Ridomil Gold MZ Pepite a nebo Previcur, které musíme aplikovat z obou stran listu.

    Vřetenatka  okurková má své vlastní nepřátele. Je jí mikroparazitická řasovka Pythium oligandrum, která si pochutnává na vřetenatce a okurky ji nezajímají.

    Někteří zahradníci nedají dopustit na recepty z domácí zelené lékárny, jako je čajový výluh, roztok z jedlé sody, dobře odstátý křenový postřik s antibiotickými schopnostmi. Součástí prevence může být mléčný postřik, který má bránit usazení plísně na listech. ( roztok vody a  čerstvého nepasterovaného mléka v poměru 1:1).

    Postavte jim okurkoviště a vytvořte jim podmínky, které jim budou vyhovovat. S pomocí sítě, výpletů, důmyslné konstrukce z větviček nebo bambusu jim usměrníte růst vyvazováním do výšky. Rostliny nebudou mít dotek s vlhkým a vyhřátým substrátem. Budou mít vzdušné a slunečné prostředí ve kterém dříve osychají po dešti. Proti zabránění orosení rostlin provádějte zálivku ke kořenům a přiměřeně.  Tyto podmínky nemá vřetenatka okurková ráda. U vyvěšených okurek se zvyšuje počet květů k opylení a to znamená větší úrodu.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři.   Vladimír Luža