Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 7°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – duben 2022

RADY DO ZAHRADY – duben 2022

Pranostika: Hrom v dubnu – dobrá novina, mráz květů více nepostíná.

Po letošní mírné zimě beze sněhu a s minimálními srážkami očekáváme vydatné deště. S rostoucí vegetací se častěji vyskytují škůdci.

     Jedním z nich je nebezpečný parazit klíšťata, která mohou přenášet lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

     Klíšťata se mohou vyskytovat v lese, na louce,ve vysoké trávě, na větvích stromů a trpělivě čekají na svoji oběť. Ke svému životu potřebují krev jiného živočicha. Když se přichytí, několik dní si pochutnávají na jejich krvi a pokud je brzy neodstraníme, tak jednoduše odpadnou. Bez potravy jsou schopné přežívat až 2 roky a během celé této doby se mohou rozmnožovat.

    Jak spolehlivě na naší zahradě zjistíme jejich výskyt?

Bílé tričko nasáklé vlastním potem pomalu protahujeme houštím a vysokou trávou. Tričko zkontrolujeme a pamatujme si, že kde je jedno  klíště, je jich obvykle více. Nejvíce se vyskytují ve vysokých keřích, kde je vlhko a v kapradinách, které přímo milují.

     Přípravek odpuzující klíšťata si můžeme připravit sami z větviček třešně, které vložíme do hrnce. Vodu zahřejeme a necháme vařit asi 30 minut. Vychladlý nálev nalijeme do postřikovače a postříkáme všechny rostliny na zahradě. Tento postřik působí také na komáry. Můžeme také vysadit krásnou fialovou popínavou květinu Plamének, kterou klíšťata přímo nenávidí. Její květy zalijeme horkou vodou v poměru 1 : 1 a odložíme na chladné a stinné místo na 3 hodiny. Odvar nalijeme do rozprašovače a aplikujeme na zahradě. Ještě jeden recept starých zálesáků a lesníků. Koření fenykl nasypte do prodyšného sáčku a před výpravou do přírody jej promněte a můžete klidně vyrazit. Klíšťata specifická vůně fenyklu odpuzuje a tak budete mít jistotu, že zrovna vás si drobný predátor nevybere za svou kořist.

 

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři  ZO ČZS Slavkov u Brna a Vladimír Luža