Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 17°C Pá 15°C So 20°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – září 2023

RADY DO ZAHRADY – září 2023

RADY DO ZAHRADY – září 2023

Pranostika: Na svatého Jeronýma (30.9.) stěhuje se už k nám zima.

Setkáváte se také s tím, že vaše ovocné stromy mají jeden rok bohatou úrodu a další rok není úroda žádná? Tomuto stavu se říká alternace neboli střídavá plodnost, která má několik příčin. U jabloní je dána genetickou dispozicí, kdy například u odrůdy Ontario je pravidelná, ale u odrůdy James Grieve se úrody dočkáte každoročně.

Střídavou plodnost může ovlivnit nedostatečná výživa stromu, špatně provedený řez či výběr odrůdy nevhodné pro místní půdní podmínky. Správným řezem lze nastavit rovnováhu mezi růstem stromu a jeho plodností. Velmi důležitá je probírka plodů. U jabloní se doporučuje v době 20-30 dní po opadu květních plátků na vzdálenost 10-25 cm a tímto umožníme stromu vytvářet zárodky květních pupenů pro příští úrodu.

 

VÝSTAVA OVOCE A ZELENINY 2023        

Letošní již XVII. Oblastní výstava se uskuteční v sobotu 23. září od 9 do 17 hodin a v neděli 24. září od 9 do 15 hodin v bývalých konírnách Zámku Slavkov – Austerlitz.

Expozice ovoce, zeleniny, kaktusů a dalších zahrádkářských výpěstků budou doplněny floristickými vazbami a výtvarnými pracemi žáků škol. V sobotu bude možno zakoupit jablečný mošt, pravá švestková povidla, jablka od sadaře z Moravy, včelařské produkty místních včelařů v jejich expozici, ochutnat speciality v Kavárně „Chuť zahrady“ nebo posedět u dobrého vína a burčáku. Nebude chybět bohatá tombola. V 15 hodin bude vyhodnocena soutěž Jablko roku 2023.

PROSBA

V letošním roce se v naší oblasti projevila střídavá plodnost ovocných stromů (více v článku nahoře), hlavně u jabloní.  Abychom mohli v expozici ovoce a zeleniny představit výpěstky a seznámit s nimi návštěvníky výstavy a hlavně školní mládež, pro kterou bude výstava otevřena speciálně v pátek 22. září dopoledne, prosíme zahrádkáře a pěstitele o dodání vzorků ze svých sadů a zahrad. Uvítáme i různé novinky, rarity a abnormální výpěstky. Vše budeme přijímat ve čtvrtek 21. září od 12 hodin v místě konání výstavy. Za přinesené výpěstky předem děkujeme.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna

 

PROVOZ MOŠTÁRNY

Moštování bude probíhat o sobotách, počínaje 2. září 2023, výhradně na základě telefonických objednávek a za předpokladu, že se podaří shromáždit ekonomicky přijatelné množství ovoce na zpracování. Doporučená minimální  zakázka k lisování je 30 kg ovoce. Základní ceny za drcení a lisování zůstávají stejné jako v minulém roce. Objednávky na tel. 799 529 811 v čase 18-20 h.

Vaření povidel zatím nenabízíme.

Pro další informace prosím sledujte www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna/.