Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 12°C Pá 10°C So 5°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Román o válečných utečencích z Bosny byl pokřtěn na zámku

Román o válečných utečencích z Bosny byl pokřtěn na zámku

Křest knihy o válečných utečencích

Kniha vzpomínek na válku v Bosně od autorky Jasmíny Petlach Když se stíny natahují, byla 9. Května pokřtěna v Rubensově sále zámku Slavkov. Román zachycuje vzpomínky ženy, která se v jedenácti letech ocitla se svou rodinou na útěku před válkou v Bosně a Hercegovině.

„Autentický příběh, který může pomoci pochopit i současné dění. Je důležité, aby takto niterné knihy vznikaly. Jen tak se budeme moci umět vcítit do lidí, kteří se ze dne na den ocitli na útěku kvůli psychopatickým sklonům některých vůdců,“ okomentoval knihu poslanec Miroslav Zborovský.

Symbolického posypání knihy okvětními lístky se zúčastnil i senátor Karel Zitterbart. „Tato kniha dává i naději lidem, kteří se začínají integrovat do české společnosti. Zároveň jim ale nic nenalhává – každé vykořenění, zvlášť takto brutálním způsobem – nechává šrámy na lidských duších,“  uvedl senátor. Součástí slavnostního křtu bylo také autorské čtení. Děkujeme Elvíře Patákové za uskutečnění této akce!

Anotace knihy Když se stíny natahují

Když na tento svět přicházíme, jsme jako čerstvě napadlý sníh. Když padneme na to správné místo zůstaneme čistí a nedotčení. Když spadneme jinam, vytvarují nás, pošlapou nás, až ztmavneme a ztratíme se. Jak moc určující je, v jaké rodině se narodíme? Jak moc nás může omezovat víra?
To zjistí Aurora, hlavní hrdinka knihy, když ztratí svou nejlepší kamarádku. Jak ráda by se přiklonila k jiné víře, jak ráda by uctívala jiného draka, jen aby mohly být spolu. To ale není to možné. Svět tak nefunguje. Toto prokletí provází její další osud. Ztráty a zážitky z války a pobytu v koncentračním táboře otevírají bránu její fantazie. Utíká do světa pestrobarevných draků. Snaží se bojovat, odpouštět, pochopit a být pochopená. Nesoucí v sobě hluboké jizvy. Spojením reality se světem draků, jsme přímo vtažení do konfliktu respektu vůči jiným názorům, rasismu a nacionalismu.
Kniha vznikla ze zážitků z války v Bosně.