Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 10°C Čt 9°C Pá 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Setkání Slavkovů v Malém Slavkově pod Vysokými Tatrami

Setkání Slavkovů v Malém Slavkově pod Vysokými Tatrami

Po 12 letech vč. dvouletého odkladu, vynuceném epidemií coronaviru, se ve dnech 17. až 19. června 2022 uskutečnilo v Malém Slavkově setkání, kterého se zúčastnilo deset oficiálních delegací Slavkovů z ČR, SR a Polska.

V červnu 2010 se uskutečnilo v Malém Slavkově (okr. Kežmarok, poblíž Popradu) historicky jejich první setkání Slavkovů. Po 12 letech vč. dvouletého odkladu, vynuceném epidemií coronaviru, se ve dnech 17. až 19. června 2022 uskutečnilo v této podtatranské obci další (v celk. pořadí 13.) setkání, kterého se zúčastnilo deset oficiálních delegací Slavkovů z ČR, SR a Polska (chyběl jen slovenský Vyšný Slavkov). Navíc se akce zúčastnili zástupci z jejich dávného polského družebního města („gminy“) Lubieň a také zástupci města Bučovice, kteří s Malým Slavkovem na setkání uzavřeli oficiální dohodu o partnerské spolupráci.

O setkání Slavkovů v roce 2010 si zájemci mohou přečíst podrobnou informaci s názvem „Európske stretnutie Slavkovov“ v čísle 2010/07 Slavkovského zpravodaje (web Slavkovskyzpravodaj.cz – Archiv vydání – rok 2010-červenec – str. 8).

Co se za těch 12 let v této obci změnilo? Docela dost. Narostl počet obyvatel z 930 na 1180. Bylo vybudováno nové hřiště pro menší sporty. Byla rekonstruována radnice a hasičská stanice, u níž byly na věži nainstalovány velké hodiny. Zásadním způsobem byl zrekonstruován kulturní dům, nad jehož stropem vznikly další nové třídy mateřské školky. Hlavně ve východní části obce je situována výstavba nových rod. domů a nedaleko odtud bylo soukromým investorem vybudováno devítijamkové golfové hřiště Royal Valley - Tatry  (www.rvgc.eu) s krásným výhledem na Lomnický a Slavkovský štít.

Zúčastněné delegace byly ubytovány v srdci Vysokých Tater - ve Starém Smokovci – a byl pro ně připraven atraktivní program. V pátek se odpoledne svezly v oblasti Pienin a Červeného Kláštora na slovensko-polské  hranici na typických pltích (pět loděk spojených do jednoho plavidla, podobně jako vory) po řece Dunajci. V sobotu si udělaly za krásného počasí krátký výšlap z Hrebienku k vodopádům a k Rainerově chatě a zúčastnily se slovensko-polského setkání Goralů na Hrebienku a ve St. Smokovci. Po přesunu do Malého Slavkova byl v této obci připraven bohatý odpolední a večerní program. Jejich knězem byly posvěceny nové věžní hodiny. Delegace Slavkovů už tradičně ve svých stáncích prezentovaly své obce a nabízely své propagační předměty a regionální potraviny a nápoje. Všichni členové delegací měli také za domácí úkol předvést pro diváky krátké a vtipné pásmo o své obci/městu. Byla tak k vidění různá vystoupení, vč. hudebních. My jsme se rozhodli představit Slavkov u Brna scénkou propagující naše město tím nejznámějším – bitvou tří císařů. Mezi scénkami na podiu hrála kapela Karel Gott revival Morava (J. Bouda), večer až do noci potom další dvě slovenské kapely.

Po nedělní dopolední bohoslužbě v místním kostele sv. Michala Archanděla (klasicistní z poč. 19. stol.) se účastníci přesunuli do zánovní restaurace na golfovém hřišti. Po obědě se postupně rozjeli ke svým domovům. Bylo dohodnuto, že setkání v roce 2023 se uskuteční v Horním Slavkově v Karlovarském kraji.

Případní zájemci o pobyt či golfovou hru v Malém Slavkově mohou využít k ubytování několik penzionů. Určitě budou vítáni, neboť „maloslavkováci“ jsou slavkovští „srdcaři“, což potvrdili nejen na tomto letošním setkání.