Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 17°C Pá 15°C So 20°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Slavkov vzpomínal na bitvu u Slavkova. Odehrála se před 218 lety

Slavkov vzpomínal na bitvu u Slavkova. Odehrála se před 218 lety

Bitva Tří císařů opět ožila. O víkendu 1. a 2. prosince se Slavkov u Brna opět vrátil do atmosféry roku 1805, kdy se Slavkov stal centrem jedné z nejzásadnějšího střetu evropských dějin.

 

Návštěvníci si letos mohli užít dvoudenní program, který vytvářeli historičtí nadšenci nejen z Česka, ale i dalších evropských zemí. V pátek připomněli zásadní události, které se odehrály přímo na zámku Austerlitz. Francouzského velvyslance, který se sešel v předvečer krvavého střetu s nejmocnějšími muži „staré Evropy“ ztvárnil herec Václav Vydra. Ten se po příjezdu na zámecké nádvoří přesunul do Historického sálu, kde se zúčastnil empírového bálu. Unikátní pohled na oživený noční zámek se návštěvníkům naskytl i v dalších sálech a saloncích, které kostýmovaní účastníci proměnili v dobu před 218 let.

Kompletní fotogalerie zde

„Jakkoli je program připomínající události Napoleonova triumfu divácky atraktivní, nesmíme zapomínat na to, proč naše město, kraj a uniformovaní účastníci vynakládají tolik úsilí k jejich uskutečnění. Na pozadí dobové atmosféry je stále vzpomínka na desetisíce padlých a zmrzačených mužů, zbídačené obyvatelstvo a mnohaletou chudobu. A tento obraz musíme mít stále před očima, když nás bude někdo přesvědčovat o výhodách rozdělené Evropy,“ uvedl starosta Michal Boudný.

V sobotu v centru Slavkova nesměl chybět adventní jarmark, historický program, vojenská ležení, bitevní ukázky, bubenická vystoupení nebo jízda koňským povozem. Návštěvníci se zapojili také do hry, při které poznali historické památky města.
Celodenní program vyvrcholil ve 20.00 v zámeckém parku nástupem vojsk všech zúčastněných armád. Součástí bylo unikátní multimediální ztvárnění okamžiků bitvy u Slavkova s pyrotechnickými efekty. Noční podívaná byla zakončená ohňostrojem věnovanému nedávno zesnulému Ivanu Martinkovi. Ohňostrůjci, který spoluzakládal mezinárodní přehlídku ohňostrojů Ignis Brunensis a byl dlouholetým tvůrcem i ve Slavkově u Brna.

Pořadatelem akce je město Slavkov u Brna a Zámek Slavkov – Austerlitz. Akce se koná za podpory Jihomoravského kraje. Generálním partnerem je BC Logia.