Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Po 3°C Po 3°C Út 4°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Slavkov začíná na sídlištích třídit kuchyňský odpad

Slavkov začíná na sídlištích třídit kuchyňský odpad

Slupky ze zeleniny, zbytky masa, sáčky od čaje nebo prošlé jogurty. Kuchyňský odpad už nemusí končit v popelnicích na komunální odpad.

Slavkov u Brna rozšiřuje sběr zbytků jídla na všechna sídliště. Doposud byl testován pilotní sběr pouze na sídlišti Zlatá Hora. Nově přibydou nádoby, do kterých bude možné vhazovat zbytky jídel, i na sídlištích Nádražní, Polní, Zelnice a Komenského náměstí s ulicí Tyršova. Kuchyňský odpad tak může nově třídit více než tisícovka domácností.

Do každé z těchto domácností roznášeli specializovaní pracovních na konci února (26. a 27. 2.) speciální košík, 2 balení kompostovatelných sáčků a informační brožuru. Zároveň také ve sběrných hnízdech v blízkosti bytových domů přibydou speciální hnědé popelnice s označením kuchyňský odpad. Pokud vás tým nezastihnul doma, můžete si tento set vyzvednout ve sběrném dvoře ve Slavkově u Brna.

Ten se poté bude následně svážet do kompostárny, kde z něj po hygienizaci vznikne přírodní certifikovaný kompost. Rozšíření projektu i svoz odpadu zajišťuje jednou za 14 dní svozová společnost RESPONO, a.s. ve spolupráci se společností JRK Česká republika.

„Cílem projektu sběru kuchyňského odpadu je dotřídění komunálního odpadu a následné snížení množství vyprodukovaného komunálního odpadu na občana. Navíc je tato komodita žádaná jako palivo pro bioplynové stanice,“ vysvětlil radní Petr Jeřábek.

Jen ze Zlaté Hory, kde přes rok probíhal pilotní sběr, se průměrně za jeden měsíc odvezlo cca. 800 kilogramů zbytků jídel. Jedna domácnost vyprodukovala cca 2,3 kilo kuchyňského odpadu za měsíc. Průměrně přitom každý Slavkovák vyprodukoval v loňském roce téměř 130 kilo komunálního odpadu, který skončil ve spalovně nebo na skládce.

Proč se zavádí třídění kuchyňského odpadu?

Pokud nedáme občanům možnost kuchyňský odpad vytřídit, skončí v popelnici na směsný odpad, odkud se sváží na skládku. Tam ohrožuje životní prostředí i naše zdraví. Navíc zbytečně skládkovaným odpadem zatěžujeme rozpočet odpadového hospodářství, který jako občané spolufinancujeme.

Co je to kuchyňský odpad a proč nepatří do klasických hnědých nádob na bioodpad?

Kuchyňské zbytky, je biologicky rozložitelný odpad rostlinného i živočišného původu – zahrnuje odpady rostlinného původu jako například odřezky zeleniny, ale i zbytky živočišného původu, jako jsou malé kosti, maso, zbytky nedojedených pokrmů či prošlé potraviny. Upozorňujeme, že do nádob nepatří oleje a tuky. Ty ve Slavkově třídíme zvlášť do speciálních nádob.

Co do kuchyňského odpadu nepatří:

  • Velké kosti (hovězí, vepřové)
  • Zvířecí trus
  • Nedopalky cigaret
  • Tekuté potraviny (omáčky, polévky, mléko)
  • Oleje
  • Zbytky jídel v obalu