Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 15°C So 16°C Ne 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Slavkovští ochotníci uvádějí světovou premiéru

Slavkovští ochotníci uvádějí světovou premiéru

Slavkovští ochotníci uvádějí světovou premiéru

Včera slavil jubileum sedmdesátých narozenin známý popularizátor jazykovědy a spisovatel František Vymazal, rodák z Topolan u Vyškova. V letech sedmdesátých a osmdesátých vydal několik pěkných výborů ze slovanských literatur. Již před tím vydal „Obrazy z dějin českých a rakouských“ a „Nauku o rakouské ústavě“. Vlastním oborem jeho byla však jazykověda. Vydal vtipně skládané příručky „Snadno a rychle“. Učebnice tyto vyšly ve druhé polovině let devadesátých. V té době vydal i dvě příručky matematické: „Nejpotřebnější známosti trigonometrické“ a „Trigonometrie snadno a rychle“. Před tím již vyšly jazykovědná pojednání „Nauka o větě“, „Gramatické základy jazyka ruského“, „Gramatické základy jazyka slovinského“, „Miklosičovo hláskosloví jazyka českého“, „Český pravopis“, „Počátky slovanštiny“, „Pravopisný slovník“ a jiné. Sbírá, skládá a vydává občas svá vtipem sršící „Zrnka“.

Deník Hlas 8.1.1911

 

O tomto pozapomenutém jazykovědci připravuje Divadelní spolek Slavkov u Brna divadelní hru od autora Jaroslava Štěpaníka s názvem „František aneb Divné fógl“. Ve světové premiéře se představí velká část ochotnického souboru. Hudbu k tomuto představení složil vedoucí skupiny Bokomara Luboš Javůrek. Přesto, že tvorba Františka Vymazala se může zdát suchopárná, jeho život zdaleka jednotvárný nebyl. Premiéra se koná v pátek 19. května 2023 v 19 hodin a 1. repríza v neděli 21. května 2023 od 16 hodin v sále Společenského centra Bonaparte. Přijďte se seznámit se životem člověka Františka Vymazala. Srdečně zvou vaši divadelníci.

Divadelní spolek Slavkov u Brna

 

Divadelní Spolek Slavkov u Brna hledá dobrovolníka/dobrovolnici na pozici technika (světla & zvuk). Vysvětlíme, zaučíme. Stačí chuť a ochota naučit se něco nového. Kontakt: Luboš Vojtek, email: lubos.vojtek@seznam.cz, tel.: 606 727 184.