Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 8°C Pá 14°C So 16°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Tříkrálový koncert v kostele připomněl výročí Dvořáka

Tříkrálový koncert v kostele připomněl výročí Dvořáka

180. narozeniny Antonína Dvořáka si Slavkov připomněl velkolepým Tříkrálovým koncertem v chrámu Vzkříšení Páně.

Slavnou Devátou symfonii - Novosvětskou a Te Deum publikum zažilo v podání Komorního orchestru Collegium Magistrorum a Smíšeného sboru Ars Brunensis. 

„Mám velkou radost, že se nám již potřetí podařilo uspořádat koncert předních českých hudebníků v tak úžasném prostoru jako je náš unikátní klasicistní kostel. I letos tento jsme tento kulturní zážitek přinesli Slavkovákům jako dárek do nového roku. Velmi mě také těší, že o tento kulturní zážitek projevilo zájem tolik lidí. Kostel byl zaplněný téměř do posledního místa,“ uvedla místostarostka města Marie Jedličková.


Pod vedením švýcarského dirigenta Sebastiena Thomasa Bagnouda zazněly skladby Antonína Dvořáka: Symfonie č. 9 e moll op. 95 „Z Nového světa“ a Te Deum v úpravě pro komorní orchestr, varhany, sbor a sólisty. Na varhany opět doprovázela přední česká varhanice Kateřina Málková. Vystoupila také sopranistka Pavla Radostová a barytonista Aleš Janiga. Dirigoval Sébastien Bagnoud.

 

Ars Brunensis

 

Ars Brunensis je smíšený pěvecký sbor, který přispívá ke kulturnímu životu již více než čtyřicet let. Je ceněn pro svou vysokou uměleckou úroveň, především na poli interpretace hudebních děl období baroka. Činnost Ars Brunensis však nepokrývá pouze tuto oblast vážné hudby. Sbor se také podílí na realizacích projektů jiných hudebních žánrů, jako např. jazz, folklór, muzikál, alternativa apod.

Ars Brunensis koncertuje pravidelně u nás i v cizině, je zván na hudební festivaly, spolupracuje s významnými soubory a umělci, divadly a kulturními institucemi v Česku i v zahraničí. Sbor se podílel již na více než dvou desítkách CD nahrávek, řadu jeho vystoupení zaznamenal rozhlas nebo televize. Těleso nahrává scénickou hudbu pro přední divadelní scény a spolupracuje s řadou soudobých autorů, dlouhodobě především s Vladimírem Franzem.

 

Collegium Magistrorum

 

Komorní orchestr Collegium Magistrorum působí při ZUŠ Mikulov. Tvoří jej učitelé ZUŠ, často ale zve ke spolupráci i profesionální hudebníky, zpěváky a dirigenty. Orchestr navazuje na tradici mikulovského hudebního života, sahající až do období vlády kardinála Františka Dietrichsteina, kdy zde působily hudební soubory při piaristickém gymnáziu či Kolegiátní kapitule u sv. Václava. Repertoár orchestru zabírá slohová období od baroka po současnost. Tvoří jej převážně komorní hudba, ale i skladby tzv. velkého populáru. Uměleckou vedoucí orchestru je MgA. Eva Malhocká.

 

Sébastien Bagnoud


Pochází ze Švýcarska, započal své hudební vzdělání na konzervatoři ve Fribourgu studiem dirigování dechových ansamblů ve třídě J.-C. Kollyho. Bakalářské studium absolvoval v oboru hudební pedagogika se zaměřením zpěv na Akademii múzického umění (HEMU) v Lausanne. V roce 2015 získal magisterský titul na Haute École de Musique v Lausanne pod vedením prof. A. Azan Zielinského a P. Berana v oboru dirigování a v témže roce DAS diplom na akademii v Bernu ve třídě D. Roggena. V roce 2018 ukončil magisterské studium v oboru dirigování na HAMU v Praze u Doc. Koutníka, N. Baxy a Doc. Svárovského. Navštěvoval kurzy dirigování u J. Dobrzelewského a G. Contrattiho. V létě 2017 obdržel cenu Yuriho Simonova na mezinárodní dirigentské soutěži v Polsku ve městě Radom. V rámci ceny absolvoval v září týdenní stáž v Moskvě s Moskevskou filharmonií, pod vedením dirigenta Yuriho Simonova. Sébastien Bagnoud měl příležitost spolupracovat s následujícími orchestry: Palermo Giovanile Mediterranea Orchestra, Filharmonie Brno, Filharmonie Praha PKF, Akademičtí komorní sólisté AKS Praha, Orchestr Opera du Rhône, Komorní filharmonie Pardubice, Collegium Magistrorum Mikulov, Plzeňský orchestr JK Tyla, Filharmonie Olomouc, Komorní orchestr Radom (PL), komorní orchestr Valais VOC a orchestr Haute École de Musique v Lausanne. Zúčastnil se mnoha festivalů, jako jsou Beirut Chants festival v Libanonu, Sion Festival (CH), Crans-Montana Classics festival (CH), Les Sommets du Classique festival (CH), festival Dny Bohuslava Martinů (CZ), Festival Opera Praha (CZ).

 

Kateřina Málková

 

Kateřina Málková se narodila ve Znojmě. Své první hudební vzdělání získala na základní umělecké škole v Hrušovanech nad Jevišovkou. V roce 1998 nastoupila na konzervatoř v Brně do třídy prof. Petra Kolaře, kde v roce 2004 ukončila studium závěrečným koncertem v Besedním domě. V tomto roce byla přijata na Akademii múzických umění v Praze do třídy Doc. Jaroslava Tůmy. U něj úspěšně absolvovala bakalářským koncertem a v následujícím roce 2008 odjela na roční zahraniční stáž do Německa na Musikhochschule v Lübecku, kde studovala u Prof. Arvida Gasta. Zde vystoupila na několika koncertech např. v St. Jakobikirche, v Dómu atd. V roce 2010 ukončila studium magisterským koncertem na HAMU v rámci cyklu koncertů "Ti nejlepší" se Severočeskou filharmonií Teplice varhanním koncertem F. Poulenca. V rámci školy účinkovala např. na Minifestivalu Kabeláče a Messiaena, na koncertech soudobé hudby katedry skladby atd. Během studií se zúčastnila řady mistrovských kurzů významných varhanních osobností, jako jsou např. Marie Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Andreas Schröder, Jon Laukvik, Martin Sander, Martin Schmeding, Slawomir Kaminski, Matthias Maierhoffer, Pier Damiano Perettia Gustav Leonhardt.

V současné době se věnuje sólové hře, vystoupila na festivalech, např. na Mezinárodním hudebním festivalu Eduarda Nápravníka, Podblanickém podzimu, Štětském varhanním podzimu, Sukově hudebním Štiříně aj. Na Slovensku hrála u příležitosti evropského varhanního festivalu v Kremnici. Kateřina Málková koncertovala v Německu, Lotyšsku a Litvě. Spolupracuje s různými českými orchestry včetně ČNSO Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum Mikulov, nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Velmi aktivně se zabývá vzděláváním dětí v oblasti hudby, učí hru na klavír a varhany. S ruským houslistkou Alexeyem Aslamasem vypracovala hudební přednášky pro ZŠ a ZUŠ, věnující se klasické hudbě a moderní současné hudbě. Vždy touží propagovat varhanní hudby, proto uspořádala v létě 2016 sérii koncertů v zámecké kapli v Lednici na Moravě a v prosinci koncept koncertů s pěveckým sborem a orchestrem. Věnuje se interpretaci soudobých skladeb, komorní tvorbě a přednáší pro hudební školy. V roce 2017 plánuje turné ve Švýcarsku.

 

Foto Ladislav Jedlička