Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 10°C Pá 13°C So 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Vánoční koncert se smyslem

Vánoční koncert se smyslem

Základní umělecká škola F. France po dvou letech ukázala talent dětí. Ani covidová pauza jej neohrozila.

V každodenním shonu člověk často nevidí, co dává v životě smysl. Hlavně splnit úkoly, požadavky, termíny. Když se pak může na několik vzácných chvil zastavit a sdílet radost, vše se spojí v to, co si všichni přejeme. Štěstí. Vánoční koncert v sále základní umělecké školy F. France, byl jedním z takových kouzelných momentů. Připomněl totiž, že svět je stále v pořádku. Dvouleté pauze, kdy se učitelé se svými žáky setkávali přes obrazovku monitoru, navzdory.

Zaplněný baletní sál se 2. prosince proměnil v krásné místo korunované srdečnou výzdobou výtvarného oboru. Učitelka zpěvu Kateřina Jiráková opět připomněla, kdo drží ve Slavkově moderátorské žezlo. Rozmanitý hudební i baletní program mohl po zazvonění zvonečku začít. Svátečně oblečení malí i větší interpreti vystupovali bez viditelné trémy. Bylo zjevné, že skladby, které často hráli a zpívali z paměti, jim dělají velkou radost. Klavírní a houslové vystoupení byla mnohdy srovnatelná s hudbou velkých scén. Souborové skladby nenechaly nikoho na pochybách, o tom, že se hudební život ve Slavkově v příštích desetiletích nezastaví.

V téměř dvouhodinovém koncertu zaznělo dvaadvacet skladeb – od dětských melodií, přes hudební hity, vánoční koledy i nesmrtelné mistry klasické hudby. U koncertů základních uměleckých škol jsme často zvyklí na „gradaci“ programu, kdy na začátku vystupují nováčci, aby v závěru excelovali hudební virtuosové. Vánoční koncert však poukázal na to, že slavkovské děti to mají jinak. Jejich alma mater jim vytváří prostředí, kde můžou být samy sebou a tak z nich plyne to nejlepší. Díky tomu bylo každé vystoupení jedinečné a pro publikum atraktivní.

Děkujeme paní ředitelce Janě Jelínkové a všem učitelům, kteří dokazují, že věnovat se rozvíjení toho dobrého v našich dětech má smysl. Přesně takový, jaký jsme viděli a hlavně slyšeli první prosincový pátek.  

Veronika Slámová

Vystupující:

Emily Partyková, klavír, Kryštof Pecháček, housle, Gabriela Pecháčková, klavír, Jan Šťasta, kytara, Eliška Sedláčková, zobc. Flétna, Kateřina Sušilová,

Terezie Šebečková, klavír, Anežka Palečková

Michaela Tománková, př. Flétna, Gabriela Pecháčková, klavír, Viktor Bednařík, Aleš Konečný, Miroslav Červinka, klavír, Kateřina Dostálová, housle, Zina Janíková, zobcová flétna, Matěj Pecháček, klavír, flétnový soubor, Veronika Jandlová, housle, Vít Kudla, klavír, Jan Šťasta, Marcela Otčenášková, kytary, Marie Moudrá, příčná flétna, Michaela Novotná, bicí, Kateřina Sušilová, klavír, A.J. Nováček, A. Mazurová, Šmerdová, E. Charvatová, balet, Markéta Moudrá, Žofie Rožteková, Martin Uma, saxofony, žesťový soubor