Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 11°C Pá 13°C So 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Veranfest přitahuje stále rozmanitější značky aut. Letos překvapili majitelé Porsche

Veranfest přitahuje stále rozmanitější značky aut. Letos překvapili majitelé Porsche

O tom, že i stroje mají duši a život s příběhy se mohli v sobotu přesvědčit návštěvníci, kteří poslední červnovou sobotu zavítali do Slavkova u Brna na tradiční sraz historických aut a motocyklů Veteranfest.

 

Letošní jednadvacátý ročník opět přivítal téměř tisícovku veteránů. Zámecký park zaplnilo téměř 10 tisíc lidí obdivující nejen unikátní stroje, ale také dámy oblečené v prvorepublikových róbách včele s Alenou Antalovou. Ta je totiž již druhým rokem patronkou akce. Pro své vystupování na pódiu i mimo něj si vybrala krémové šaty, v nichž ztvárnila roli květinářky v seriálu Četnické humoresky.

„Bylo moc milé, když mi jedna paní při focení pochválila šaty s tím, že den před konáním Veteranfestu jsem přesně ty stejné měla na sobě v odvysílaném díle České televize,“ prohlásila Alena Antalová v pořadu Srdcovky Zdeňka Junáka, který se vysílal živě ze zámecké zahrady s výhledem na zaparkovaná auta a okolní atmosféru.

A o tom, že Veteranfest přináší návštěvníkům nejen krásnou podívanou za doprovodu dobové živé hudby, ale také úžasné příběhy vystavovaných vozů, se mohl přesvědčit každý, kdo se zapovídal se sdílnými majiteli. Byli zde například i hrdí řidiči, kteří absolvovali slavný závod 1000 mil československých. Ten shodou náhodu týden před Veteranfestem projížděl i Slavkovem.

Jedním z tradičních účastníků tohoto „závodu“ byl i Miloš Vránek, majitel historického muzea vozů BMW z brněnské Slatiny. Ve Slavkově návštěvníkům dopřál nejen pohled na svoji flotilu nádherných historických auto značky BMW, ale odhalil zde také světovou premiéru. Nově zrekonstruované lehké dodávkové auto Dixi Lieferwagen z roku 1929 je totiž jediným originálem na světě.

„Toto malé auto sloužilo na rozvážení dílů. Jedná se vlastně o první dodávku,“ říká s hrdostí v hlase.

Odbornou porotu zaujaly i další vozy jako například Corre La Licorne z roku 1928, Dodge Coronte 1959, Alfa Romeo Montreal 1972 nebo motorka ČZ 125 OHC 1957. Auta hodnotili opět v šesti kategoriích. Poslední z nich je v posledních letech proměnlivá a letos měla poukázat na unikátní sportovní vozy jako například vítěze Metalex MTX 1984.

„Velmi milých překvapením letošního ročníku byla širší plejáda zahraničních aut. V minulých letech v areálu převládly škodovky, ale letos byla nabídka mnohem pestřejší. Například mě osobně překvapil značný počet značky Porsche,“ zhodnotil Miloslav Michalik, šéfredaktor portálu Topspeed.sk, který slavkovský sraz navštěvuje pravidelně mnoho let.

Pestrá však nebyla pouze nabídka aut a motorek. Živo bylo i v horní části parku na i před pódiem. Dobovou atmosféru vytvářela Kateřina Steinerová & HER SWING BOYS a téměř rezidentní Louis Armstrong live – František Procházka, před pódiem tancovaly taneční páry z brněnské taneční školy Rhythm Pilots. Na zámeckých schodech se konaly módní přehlídky. Na závěr pak Alena Antalová překvapila svým šansonovým vystoupením. Moderátorem akce byl Luděk Savana Urbánek.

„Velmi si vážím toho, že se nám ve Slavkově podařilo udržet mezinárodní akci, která svým rozsahem patří k tomu nejlepšímu ve střední Evropě. Je to o to větší radost, když víte, že se na její atmosféře se podílí každý, kdo vstoupí za brány našeho zámku. Takovou „spolupráci“ jen tak někde nezažijete. I proto se už nyní moc těším na přípravu dalšího, dvaadvacátého, ročníku, který se uskuteční 24. 6. 2023,“ prohlásila ředitelka Veteranfestu a Zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

Partnery letošního ročníku byl Renocar, Kooperativa, Jihomoravský kraj, město Slavkov u Brna, Český rozhlas Brno a časopis Automobil. Pořadatelm akce je Zámek Slavkov – Austerlitz. Děkujeme za podporu!