Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 15°C Pá 13°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Vřelé přivítání rakouských partnerů z Hornu

Vřelé přivítání rakouských partnerů z Hornu

Vřelé přivítání rakouských partnerů z Hornu

Když se řekne Rakousko, mnohým z nás vytane na mysl úhledná malá země, ráj cyklistů, kvalitní dálnice a citlivý přístup k ekologii a architektuře. Není také nutné připomínat, kolik příběhů a historických souvislostí nás s touto malou vyspělou zemí pojí. Proto jsme byli velmi rádi, když po několikaleté odmlce přijali v zimě pozvání na napoleonské akce naši rakouští partneři z malebného města Horn. A již tehdy to bylo velmi vřelé setkání s přísliby další spolupráce. Pozvání do Hornu na sebe nedalo dlouho čekat. Honorární konzul Rakouské republiky pan Georg Stöger, hornský rodák, zaslal pozvání k prohlídce místní zemědělské expozice a na koncert festivalu Allegro Vivo! delegaci ze Slavkova u Brna v sobotu 12. srpna.

Při tomto srdečném přijetí, kterého se zúčastnil nejen honorální konzul, ale také členové městské rady a zastupitelstva, byl deklarován zájem o znovunavázání spolupráce v oblasti kultury, sportu, školství a cestovního ruchu. Cenná je i výměna zkušeností i „nahlédnutí pod pokličku“ místní veřejné správy.

Děkujeme za toto milé přijetí, úžasný kulturní zážitek v podání souboru Janoska Ensemble a těšíme se na konkrétní plody, které toto znovuobjevené partnerství měst přinese.

O městě Horn

Okresní město Horn leží v oblasti Waldviertel v Dolním Rakousku, přibližně 80 km severozápadním směrem od Vídně. Na rozloze 39,23 km2 žije 6 550 obyvatel převážně v produktivním věku. K nejvýznamnějším hospodářským odvětvím města patří obchod a finančnictví. Ve městě se nachází také krajská úrazová nemocnice.

První písemná zmínka o Hornu jako „civitas” (městě) pochází z roku 1282. Každoročně v létě se zde koná známý hudební festival vážné hudby “Allegro Vivo” a divadelní festival mladých umělců „Szene Bunte Wähne”. Historii a život města dokumentuje několik muzeí. Město má také vlastní fotbalový klub a sportovní svaz zaměřený na míčové sporty, atletiku a gymnastiku.

V uplynulém období v tomto městě vybudovali úžasný koupací biotop s molem a restaurací.

Horn je partnerským městem Slavkova u Brna od roku 1999.

 

Veronika Slámová