Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 9°C St 6°C Čt 10°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Záchranáři se nastěhují příští rok do nové základny vedle hasičů

Záchranáři se nastěhují příští rok do nové základny vedle hasičů

Nová moderní budova bude stát v těsné blízkosti hasičky vedle autobusového nádraží.

Záchranáři se nastěhují příští rok do nové základny vedle hasičů

Jihomoravský kraj v květnu oficiálně odstartoval stavbu nové výjezdové stanice záchranné služby. Nová moderní budova bude stát v těsné blízkosti hasičky vedle autobusového nádraží.

„Patříme do integrovaného záchranného systému a tak úzká spolupráce s hasiči i policií je klíčová. Proto naším cílem je být s nimi v jednom areálu. Ideálně pak na okraji obce s dobrou výjezdovostí. A to se ve Slavkově povedlo,“ uvedla ředitelka Zdravotní záchranné služby Jihomoravského kraje Hana Albrechtová.

Areál bývalé cukrovarské váhy Jihomoravskému kraji i hasičům poskytlo v minulosti město Slavkov u Brna. „Mám velkou radost, že tato spolupráce funguje a město tak mohlo přispět k vybudování opravdového integrovaného centra záchranných složek v tak dobrém napojení na silnici I/50. Podobná jednání dokončujeme i s Policií ČR, která má v plánu stavět novou základnu v proluce na ulici Husova,“ komentoval  starosta Michal Boudný. 

V nových budovách se také počítá s využitím dvou fotovoltaických elektráren. První svým výkonem bude zásobovat běžný provoz základny a druhá bude pohánět tepelná čerpadla využívající teplo z hlubinných vrtů pro vytápění a teplou vodu. Tento systém má i reverzní funkci, která bude budovu v létě chladit.

Všemi těmito opatřeními dochází až k 80% úspoře potřebné energie k zajištění chodu výjezdové základny oproti stávajícím základnám. Základny se stávají více energeticky nezávislými na externích zdrojích a na zemním plynu.

„Úspora tak bude v dnešní době velmi významná. Navíc i sami záchranáři si zaslouží pracovat v prostředí 21. Století. Věřím, že bude našim záchranářům dobře sloužit,“ komentoval při slavnostním poklepání kamene hejtman Jan Grolich.

Jihomoravský kraj staví moderní výjezdové stanice hned v několika městech. Spolu se Slavkovem odstartovala stavba i v Bučovicích, v plném proudu jsou práce v Kyjově, Boskovicích a ve Veselí nad Moravou.

Zázemí ve Slavkově u Brna bude stát téměř 40 milionů korun. Záchranáři se do ní nastěhují příští rok v létě.