Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 10°C So 5°C Ne 7°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Základní škola Tyršova

Základní škola Tyršova

Přes všechna úskalí, která s sebou dnešní doba přináší......

LVK – Tyršovka na lyžáku

Přes všechna úskalí, která s sebou dnešní doba přináší, se v letošním školním roce podařilo pro žáky sedmých ročníků ze Základní školy Tyršova ve Slavkově u Brna zorganizovat lyžařský výcvikový kurz.
Po výborné zkušenosti z minulých let probíhal kurz opět v krásném Hotýlku U Pekina ve Zlatých Horách. Hotýlek i sjezdovka byly vyhrazeny jen pro náš kurz, a tak bylo jednodušší splnit veškeré hygienické požadavky. Před odjezdem panovaly trošku obavy, že vlivem nevhodných klimatických podmínek na konci roku bude výcvik narušen. Ale opak byl pravdou. V těsné blízkosti hotýlku na žáky čekala upravená sjezdovka s technickým sněhem, takže výcvik mohl od prvního do posledního dne probíhat podle plánu. V průběhu týdne pak napadl poprašek čerstvého sněhu, takže podmínky pro výcvik byly výborné. Hotýlek nabízí nejen krásné ubytování a kvalitní stravu, ale také úžasné wellness zázemí s bazénem, saunou a vířivkou. Kromě toho se v hotýlku nachází dvě bowlingové dráhy. I zde si mohli všichni vyzkoušet, jak zvládnou tento druh sportovní aktivity. Děti si kurz tedy opravdu užívaly, jak na sjezdovce, tak i mimo ni. Všichni začátečníci zvládli základní dovednosti na lyžích nebo na snowboardu. A ti pokročilejší si svoje dovednosti zdokonalili. Po každodenním výcvikovém programu pak byla pro děti připravena spousta zajímavých úkolů, soutěží a her. Závěrem lze říct, že se letošním sedmákům kurz opravdu vydařil.
                                                                                                                                                  hch

 

Okresní kolo Pythagoriády

Ve dnech 7. a 8. prosince 2021 proběhlo distanční formou okresní kolo Pythagoriády. Tato matematická soutěž je velmi populární a účastní se jí značné množství talentovaných žáků. My jsme letos vyslali celkem šest reprezentantů. Všichni předvedli solidní výkony a to se také odrazilo na jejich umístění.
V kategorii šestých ročníků se mezi 40 startujícími umístili na děleném osmém místě Jonáš Florian a Kateřina Obhlídalová. 
V kategorii žáků osmých tříd se z 38 účastníků umístili na dělené sedmé pozici Daniela Mendlová a Tereza Šlaichrtová. Těsně za nimi skončila osmá Daniela Svobodová. 
Největšího úspěchu dosáhl v kategorii devátých tříd Šimon Přerovský, který obsadil výbornou třetí příčku mezi 19 startujícími.
Žákům děkujeme za dobrou reprezentaci školy.

                                                                                                                                            zv

Vánoce s Tyršovkou

Každý rok žáci naší školy se svými učiteli nachystají před vánočními svátky program s názvem Vánoční akademie. Bohužel stejně jako v loňském roce program nemohl proběhnout v prostorách kulturního střediska. Zvolili jsme tedy jiný způsob a vytvořili filmovou verzi, která snad diváky potěšila a pobavila. Velký dík za práci na zpracování filmu patří žáku devátého ročníku Patriku Šaňkovi.

                                                                                                                                               jp

Polytechnický projekt v 5. třídě

„To už jdeme domů? Kdy sem půjdeme příště?“ Takhle se žáci z V.A neloučily s cukrárnou či s návštěvou akvaparku, ale kupodivu s výukou ve školních dílnách. Páteční dopoledne vyměnili učebnice za pracovní nástroje a pomocí pily, vrtačky, pilníku a smirkového papíru si vyrobili ze dřeva drobné vánoční ozdoby. Jejich nadšení pro práci s přírodním materiálem a skutečným nářadím přineslo ovoce.  Poměrně rychle stoupala jejich zručnost a sebevědomí a ze školy se jim podařilo odejít s hotovým výrobkem a nepoškozenými prsty. 
Vlastní práci předcházela teoretická příprava, plánování a seznámení s projektováním daného výrobku v počítačovém programu. Žáci také sledovali tisk výrobku na školní 3D tiskárně.
Celou akci završila třídní minisoutěž o nejzdařilejší výrobek. Blahopřejeme Antonínu Čandrlovi, Ondřeji Minksovi a Jakubu Vrbovi za umístění na prvních třech místech. 

                                                                                                                                  hp

 

Invenio – spolupráce na projektu

Naše škola se zapojila do přípravy testovacího systému Invenio. Hlavní jádro vývojářského týmu systému Invenio tvoří odborníci z Centra rozvoje nadaných dětí z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Testování má sloužit k zjišťování nadání žáků v prvním až šestém ročníku. Zatím se testují pouze žáci čtvrtých tříd, ale pracovníci fakulty slibují, že po ověřování, kterého se účastní i naše škola, by měl být systém k dispozici i pro další ročníky. 
Účast je samozřejmě dobrovolná a výsledky testování jsou posílány rodičům dětí. Pro ně to může být důležitou informací k dalšímu možnému rozvoji dítěte. V případě mimořádně nadaných dětí obdrží upozornění také škola kvůli možné podpoře žáka v procesu dalšího vzdělávání.

                                                                                                                                            jp