Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 13°C So 15°C Ne 18°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Zámek dostane do nové sezóny výtah nejen pro vozíčkáře

Zámek dostane do nové sezóny výtah nejen pro vozíčkáře

Starší lidé, málo pohybliví občané a vozíčkáři. Nejen pro ty bude od nové sezóny připraven výtah do prvního patra slavkovského zámku.

Bude se nacházet v severním křídle, poblíž bývalé virtuální expozice.

Výtah tak umožní méně pohyblivým občanům vstup do prohlídkové trasy a koncertních sálů bez nutnosti překonávat schody. „V Jihomoravském kraji budeme jednou z mála památek s bezbariérovým vstupem. Projekt nám památkáři povolili zejména kvůli tomu, že se v severním křídle již od padesátých let nachází zborcené schodiště skryté pohledu návštěvníků. Díky tomu si můžeme dovolit výstavbu i tak moderního prvku, který by za jiných okolností nebylo možné prosadit. Většinu nákladů spojených s jeho výstavbou jsme navíc zafinancovali z evropských dotací,“ uvedl starosta Michal Boudný.

Výstavba výtahu do prvního patra zámku je součástí projektu na zpřístupnění valů. V uplynulých dvou letech zde stavbaři pracovali na sanaci zdiva, opravě zdi a statickém zajištění severní přístupové rampy.  Výsledkem bude nejen opravené zdivo, ale také nové osvětlení zámku a otevření valů i z druhé strany – vchod do nich bude za kostelem. Z valů pak bude možné vystoupat díky točitému schodišti i do zámeckého parku. Díky tomu bude lépe přístupná restaurační zahrádka i vchod na toalety po zavírací době zámku. Projekt je z 90 procent financovaný z Integrovaného regionálního operačního programu a státního rozpočtu a bude dokončený na jaře tohoto roku.

Do finále míří také projekt na opravu barokní zámecké zdi, kterou v roce 2010 poničily přívalové deště natolik, že šla v úseku cca. 80 metrů k zemi a na dalších místech byla před zhroucením. Součástí tohoto projektu je i obnova čínského altánu, který již stojí v zámeckém parku a na jaře se dočká nátěru v barvách zámku. 

Další práce v zámeckém areálu probíhají také pod povrchem. Před dvěma lety se v místě kasemat na Koláčkově náměstí začala propadat klenba a narušila se tak statika podloží v zámeckém parku. Do zajištění oprav je část horního parteru na jižní straně veřejnosti nepřístupná. „Už od ledna však stavbaři začali s pracemi. Předpokládáme, že nová sezóna a masové akce v parku se již uskuteční bez omezení,“ uvedl vedoucí odboru správy majetku, investic a rozvoje Petr Lokaj.